Cateii imita personalitatea proprietarilor, potrivit unui studiu

Un studiu realizat de oamenii de stiinta austrieci cu 132 de catei si proprietarii lor, confirma ceva ce multi oameni deja banuiau: cateii dezvolta o personalitate similara cu cea a proprietarilor lor.

Este cainele dvs. calm sau nu sta locului niciodata? Modul in care se comporta este probabil o reflectare a modului dvs. de actiune. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Viena, aceste animale va recunosc emotiile si tind sa le copieze.

Dar cainii nu copiaza doar comportamentul proprietarilor lor. Studiul a concluzionat ca stresul si anxietatea nu dauneaza numai oamenilor, ci irita si cainii.

Pentru studiu, au fost colectate probe de saliva de la caini si de la proprietarii lor. Astfel, au fost analizate nivelurile de cortizol, hormonul care este, de asemenea, cunoscut sub numele de hormonul de stres.

Comportamentul caninului

Rezultatele examinarilor au constatat ca patrupezii care au proprietari pesimisti si anxiosi au fost mai putin capabili sa faca fata amenintarilor externe. Principalele caracteristici ale cainilor stresati sunt: ​​isi ling buzele, casca si se ascund de obiecte si situatii stresante.

Proprietarii se comporta diferit, deoarece acestia sunt pesimisti sau nevrotici si cateii pot citi aceste emotii si cred ca lumea este mai periculoasa [decat au crezut], si, prin urmare, devin mai reactivi. Prin urmare, cateii care au proprietari pesimisti au mai multe probleme atunci cand se confrunta cu stresul, in comparatie cu alti caini.

Dar aceasta decizie initiala nu este singura cauza pentru care oamenii si cainii sunt la fel, dar influenteaza si capacitatea de imitare a animalului. Adaptarea la mediul inconjurator este esentiala pentru supravietuirea unui animal si a celor care depind de indivizi pentru a-si satisface nevoile (hrana, adapost, dragoste) si pentru a trai intr-un grup, pentru a-si exploata abilitatile imitative si sociale pentru a empatiza si pentru a-si satisface proprietarul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *